holonist (holonist) wrote,
holonist
holonist

Я отказываюсь это переводить

Оригинал взят у ibigdan в Я отказываюсь это переводить

Предисловие от меня: нигде в мире не умеют так готовить вареники на пару, как в Полтавской области. И ещё галушки на пару и с мясом-подливкой. Вот то, что варят у вас — это не галушки, а «клёцки» (повбивав би гадів), и не вареники, а хрен знает что. Небо и земля. За всё время в Киеве я нашёл всего одно место с правильными варениками, но я вам его не сдам, и не надейтесь :)


Справедливости ради надо сказать, что в Полтавской области искусство создания правильных вареников постепенно утрачивается, т.к. эмансипация с вопросом «а чо я?» отбивает у женщин охоту готовить. Но пока создаются такие произведения — культ вареника существует :)


Переводить текст не буду, потому что теряется всё очарование. Кто не понимает по-украински — сочуствую. Но если как-нибудь заедете ко мне в гости — угощу правильными варениками :) Прямо сейчас сезон с вишнями и смородиной.


Автор: Татуся Бо


Полтавський вареник. Історія виготовляння і смачного поїдання.


Коли Бог творив Полтавщину, то саме їв вареники, смачні настоящі Божественні вареники. І от він так пучкою в сметані ткнув посеред України і сказав «А тут от буде край несусвітніх пофігістів і дзен-буддістів, що смішно говоритимуть і вмітимуть такі вареники робити, аж здаватиметься, що Рай Господній вже прийшов, і ось він тут прямо в мисці вилискує маслом та сметаною». Звідтоді й повелося що нема ніде більших вареникових чарівниць, як на Полтавщині.


А якщо в Чернівцях ґаздиня вміє добре ліпашить вареники, то значить десь там має полтавське коріння, або шпіонка – не інакше.


Часто можна почути дуже образливу для полтавців річ, коли ліпеник із тоненького синього, ніякого тіста, в яке запхано шось і зварено, звуть вареник. Насправді як казала моя бабуня, царство їй небесне, — «хіба то вареник, то ж якийсь пальмен». Тому якщо хочете полтавського вареника, то знайте, що той вареник має бути пухким, як дупка немовляти, ніжним, як весняна хмаринка, і чималим таким. Нормальних полтавських вареників більше ніж 5 в одну пельку не влізе і на тарілку не ляже. Хоча, якщо ви не схибите моїм порадам, то влізе значно більше.


З чого починаються вареники?

Вареники в нормальній українській сім’ї починаються з голодних і спраглих людської їжі чоловічих очей, а також із природнього бажання жінки заявити про себе, як про неабияку хазяйку. Тоді дістаються миски. Готується смачна начинка, пахтить по хаті смачним, духмяним, красивим і душевним.


Найсмачніші вареники в моєму житті виходили під музику «ТІК», «Отвінта», «Сокира Перуна» і канєшно ж «Брати Гадюкіни». Тому включайте шось патріотичне і цікаве і вареники будуть ліпиться самі)))


Начинка


В начинку може піти все смачнесеньке, що є в хаті, окрім вермішелі, бо воно може і цікаво, але не дуже смачно тісто з тістом. Найбільше в нашій родині полюбляють закласти в вареник тушкованої капусти самої чи з грибочками, або картоплі зі шкварочками.

Проте із задоволенням летять до рота також вареники із вишні, малини, солоного чи солодкого сиру, і навіть з ізюмом.


Якщо ви шанувальник вареничків з капустою, то вам треба буде взяти капустинку, десь на кіло вагою, цибулину і морквину. Все це діло добряче перешаткуйте, посоліть на свій смак, поперчіть як любите, можете збризнути оцтом чи лимонним соком і кладіть на пательню із розігрітою олією. На помірному вогні і під кришкою тушкуєте капусту, в процесі можна підлити пару ложок молока тоді капустка отримає такий приємний присмак. В кінці додайте спеції. Зверніть увагу, що на начинку капустка повинна мати виражений смак, бо саме тісто прісне, тому якщо трошки не солоне, ліпше досоліть.


Якщо любите капусту з грибочками то під кінець тушкуваня додайте в капусту десь грам 300 підсмажених з цибулькою грибів. До капусти з грибами молока не лийте, вони не дуже товаришують.


Якщо ж ви фанат картопельки і шкварочок запашних, то візьміть десь півкіла картоплі, почистіть і зваріть як на пюре, або як у нас на Полтавщині кажуть «топтанку», в процесі варіння підсоліть, дайте трішки перцю чорного і на самому початку додайте зубочок чи два часнику, він розвариться разом з картоплею і дасть дуже приємний присмак. Поки кипить картопля, а ви поглядаєте телевізор то підсмажте на салі дрібно пошатковану цибулину. Цибулю краще смажити довгенько і на повільному вогні, тоді вона буде ніжною і смачно. В процесі смаження підсоліть, поперчіть. Коли буде готова картопля, то злийте відвар і потовчіть її з теплим молочком і засмажкою зі шкварочками, додайте туди пошаткованого кропчику і посмакуйте чи достатньо воно масне і чи досить там соли.


Готову гарячу начинку відставте вбік – нехай вичахає. А ви в цей час почнете чаклувати з пристроєм для варіння і особливим тістом… Пухким, ніжним і смачним.


Варіння


Вареник справжній має бути на пару, тому городимо спеціальний пристрій де будемо варити. Знайдіть найбільшу в діаметрі каструлю, тільки щоб до неї була висока кришка, або щоб можна було накрити сковорідкою глибоченькою чи мискою. Підібрали, приміряли. Якщо все сходиться й підходить, то набираєте в каструлю на три пальці не повно води, а зверху дуже туго пов’язуєте шмат вдвоє складеної марлі. Можна не затягувати на марлі вузли, а притиснути її по колу до каструлі тугенько звичайною резинкою. Можна взагалі відмовитися від марлі якщо маєте конструкцію для варіння на пару, або і звичайну металеву сітку. Проте металеву сітку треба буде змастити олією щоб вареники не прикіпали до неї. От все зробили і ставите воду хай закіпає, поки ви вмісите тісто.


Тісто


Півлітра теплої питної води вилийте в чималу миску, туди додайте 25-30 грамів пресованих дріжджів, половину столової ложки цукру, півчайної ложки солі, одну чайну ложку соди і дві столових ложки олії, все це діло добре розмішайте і всипте десь три стакани просіяного білого борошна. І почніть мішати, мішайте ніжно і разом з тим безкомпромісно, додавайте потроху борошна, скільки попросить тісто. Добре вимішане тісто на вареники має бути ніжним, гладеньким, пухкеньким і не чіплятися до рук. Головне не перетовкти його.


От тільки вмісили ви тісто, то беріть зразу начинку і ліпіть вареники, бо як закипить вода, то ви покладете їх на сітку, чи марлю, вкриєте зверху кришкою, чи глибокою сковорідкою і дасте їм там 6-7 хвилин на пару поваритися. Піднявши кришку, ви побачите пухкенькі, ніжні і смачні варенички.


Завчасно підготуйте те чим ви помастите вареники і сам посуд куди зніматимете. В ідеалі то має бути макітра, спеціальний такий розмальований глиняний горщик, як в пацюка в гоголівських «вечорах». Той горщик краще завчасно нагріти і вкласти на дно столову ложку вершкового масла або ж засмажки. Готові вареники складаєте в горщик, легко і ніжно його перетрушуєте, і накриваєте рушником, і так варите і примащуєте кожну партію. Не скупіться на масло чи засмажку.


На стіл


На стіл вареник має потрапити свіжий, тільки зварений, политий зверху сметаною чистою, або з перчиком та зеленню, то вже як самі схочете. Сметани не шкодуйте, бо то ж таки дуже смачно з нею буде. Наша бабуся було ставила посеред столу цілу мисяру сметани і ми всі вмочали туди вареники і їли так що аж ляскіт до стелі стояв.


Смачного вам полтавського вареника, дорогенькі!


Tags: Украина
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments